Make your own free website on Tripod.com

Wisseling van activiteiten omarmen

Home
Programma
Literatuur
Achtergrond en links
Aanmelden
Visie

Kokumu

touwtje1.jpg

Wisseling van activiteiten omarmen

Door: Patty Wipfler

 

“Ik voel me slecht hierover, maar soms aarzel ik om door mijn knieŽn te gaan en met mijn dochter te gaan spelen, want als ik met spelen moet stoppen vanwege de baby, raakt ze erg overstuur. Hoe kan ik ophouden haar te kwetsen?”

Een moeder van een baby en een kind van 4 jaar.

 

Het is gezond en dikwijls noodzakelijk voor ouders om te zeggen:”Okay, nu moet ik gaan koken, dus kan ik nu niet meer met je spelen.” We hebben zoveel taken en dikwijls moeten we het spel met onze kinderen stoppen, het spel tussen onze kinderen stoppen, of ze naar een andere activiteit loodsen voor ze klaar zijn om van activiteit te veranderen. Sommige kinderen kunnen aardig flexibel zijn met deze wisselingen en sommige kinderen protesteren tegen elke kleine wisseling die hun ouders inbrengen. Als je kind nu op dit spoor zit dan zijn er een aantal ideeŽn, die kunnen helpen om deze wisselingen in de hand te houden.

 

Kinderen varen wel bij plezier en verbondenheid

 

Onze kinderen varen duidelijk wel op de momenten dat we echt met hun zijn en wanneer hun spel precies gaat zoals zij dat willen. Ik wil ouders er aan herinneren, dat wanneer kinderen zeggen: “Ik wil niet stoppen”, dat dit goed is! Het is geweldig dat je kind zo graag met je wilt spelen of de dingen precies zo willen hebben zoals zij dat willen. Het is gezond om niet te willen dat de pret stopt. Ze zullen later in hun leven genoeg onplezierige ervaringen hebben, maar nu is de tijd voor zoveel mogelijk sprankeling en verbondenheid. Plezier hebben helpt om kinderen leergierig te houden en om vrienden te maken

 

Kinderen hebben iets aan informatie

 

Als het nodig is om iets te wijzigen in de situatie, dan is het belangrijk, om er met je kind over te praten. Het is nooit te vroeg in het leven van een kind om ze te laten weten wat de volgende stap is. “Over enkele minuten ga ik je in bad doen, want het is bijna bedtijd”, is informatie die evenveel helpt voor een kind van 3 maanden als voor een kind van 5 jaar. De gewoonte aannemen om informatie te geven aan een erg jong kind helpt om een vertrouwelijke relatie op te bouwen, waarin het kind wilt horen wat je te zeggen hebt. Als kinderen tijdens een wisseling van activiteit protesteren, vertellen ze dikwijls dat ze zich niet gezien voelen. Steeds weer informatie aan kinderen geven met wat tijd om te helpen de informatie een plekje te geven helpt, de machtstrijd dat rond wisselingen kan onstaan, te voorkomen.

 

Kinderen bloeien op van een optimistische toon

 

Een toon dat vriendelijkheid, optimisme en het begrip dater goede tijden zullen komen met zich meebrengt, maken het aannemelijk dat een moment van wisseling goed zal gaan. Ook al kan geen ouder dit altijd doen, kan een optimistische toon kinderen helpen om zich dichter bij de ouder te voelen. Ze zullen dan samenwerken voor een noodzakelijke wisseling van activiteit, ook al was het niet hun idee.

 

Biedt warmte aan in plaats van bevelen

 

“Het is lunchtijd, kom nu onmiddellijk hier, jullie!” maakt niet dat een kind dicht bij zijn ouders wil komen. “Jullie hebben het samen zo leuk! Jullie eten staat op tafel, als je klaar bent met eten, kun je weer even verder spelen!” deze boodschap bevat het soort warmte die bevelen niet over kunnen brengen. Kinderen worden aangetrokken door de warmte van hun ouders en ze zullen makkelijker naar je toekomen wanneer je eraan kunt denken om ze welkom te heten in de volgende activiteit.

 

Soms moet je kind protesteren

 

Het verhaal datachter deze wisselingen zit is dat, hoe vermoeiend het ook is voor ouders, kinderen soms moeten protesteren. Ze moeten je vertellen hoe teleurgesteld ze zich voelen. Boos worden, helpt kinderen, om hun ongelukkige gevoelens te uitenen eenplekje te geven, zodat die gevoelens hun stemming niet bepaalt voor de rest van de dag. Protesten vankinderen geven vaak veel rommel, zijn lastig en ze komen bijna altijd op voor ouders moewilijke momenten.

Maar ze zijn het waard om naar te luisteren. Luisteren drukt het respect en de warmte uit die het kind nodig heeft, om zich weer verbonden te voelen. 

Je hoeft een verwachting die je hebt niet te wijzigen, omdat je kind protesteert. Wat hem zal helpen, is dat je begrijpt hoe hij zich voelt en dat je luistert naar de gevoelens op het moment dat ze geuit worden. Vaak zijn deze wisselingen, momenten voor een driftbui of huilbui. het kind zoekt een uitgang voor zijn opgebouwde teleurstellingen en frustraties.

 

Het protest van je kind zal jou nieuwe inzichten geven

 

Toestaan dat een protest overgaat in tranen of een driftbui, zal je een goed zicht geven in de manier waarop jouw kind zijn wereld aanvoelt. “Het is niet eerlijk! Je wil altijd dat ik stop met spelen net als het zo leuk is”, of “Maar ik kan nooit met Jenny spelen—ze houdt meer van Tony dan van mij”.  Zijn uitingen van zijn pijn, die jouw kind wil dat jij begrijpt. Terwijl zijn protest aanhoudt, kun jij luisteren en op een zeker punt zeg je vriendelijk, zoiets als, “ Ik weet dat ik je vandaag al drie keer heb gestopt. Het spijt me, dat ik je weer moet stoppen”,of “Ik denk dat Jenny blij is om morgen met je te kunnen spelen. Jij bent een van haar beste vrienden” deze bevestigingen zullen het protest niet stoppen, dat noodzakelijk is om zijn slechte gevoelens uit te bannen. Hij kan ze niet binnen laten terwijl hij boos is. Je bevestiging communiceert wel degelijk je begrip en je zorg en als de huilbui of de driftbui over is, zullen de liefdevolle dingen die je hebt gezegd uiteindelijk zijn hart bereiken.

 

Kinderen knappen op na een goeie huilbui

 

Een van de dingen die volwassenen, graag zien bij kinderen is dat kinderen de verwachting hebben dat het elke dag leuk, interessant en vol van al het goede voor hen zal zijn. Deze hoge verwachtingen zijn een deel van het talent van kinderen. Hoge verwachtingen zijn ook de redenen waarom hun driftbuien en ander vormen van boosheid onvermijdelijk zijn! Een goede driftbui of een goede huilbui, staat het kind toe om zijn teleurstelling volledig te uiten. Als je kind klaar is met huilen is hij niet boos meer. Het is eigenlijk heel opvallend om te zien, hoe een kind opknapt na een goede driftbui of huilbui. Hoewel hij niet heeft gekregen wat hij wilde, voelt hij zich beter, omdat je aandacht en begrip zijn basis behoeften vervulden.

 

Luisteren herstelt verbondenheid

 

Als je kunt luisteren als je kind zijn boosheid uit, zal jouw luisteren, jullie verbinden en hem helpen zich geliefd te voelen. Terwijl hij huilt kun je hem vasthouden en hem liefdevol aanraken, of dichtbij hem blijven terwijl een driftbui, langs komt.  Je kunt hem liefdevol herinneren aan de grens die je stelt. “Ik hou van je en ik ga nu het eten klaar maken.” Als het mogelijk is, begin het proces van de wisseling voordat het echt nodig is, zodat je tijd hebt om je zorg aan te bieden terwijl je kind jou laat zien hoeveel plezier hij heeft in datgene waar hij mee bezig was en hoe teleurgesteld hij zich voelt om dat nu op te moeten geven.

Wisselingen zijn een reŽel deel van het dagelijkse leven. Wij, ouders worden geleerd om te denken, dat een kind dat huilt of driftbuien heeft een kind is wiens ouders onnadenkend zijn, of iets fout doen. Maar als het huilen door een wisseling van activiteit is begonnen, vertelt je kind belangrijke dingen, over hoe hij zich voelt. Hij stelt zijn hart helemaal open. Je zult hem helpen een invoelend mens te worden als je, je liefde en je luisteren aan zou bieden, op deze momenten van wisseling, die zo moeilijk voor hem zijn.

 

Ouders hebben een toevlucht voor zichzelf nodig

 

Als je steeds weer ongeduldig wordt op je kinderen tijdens het wisselen van activiteit, zal het zeker handig zijn om iemand te vinden die met jou voor een half uur of zo luistertijd wil uitwisselen.

Ouders hebben veel spanningen als die opkomen, hoeft een ouder niet te wachten, totdat er iets goeds gebeurt, om weer in de juiste energie te komen. Praten en gevoelens delen met een goede luisteraar, die geen advies geeft of oordeelt,maakt een verrassend verschil  om goede volgende stappen te nemen om de situatie te herstellen.

 

 

 

  

 

contact

zwartwit1.jpg
tot ziens

Terug