Make your own free website on Tripod.com
Kinderen helpen om hun angsten te overwinnen
Home
Programma
Literatuur
Achtergrond en links
Aanmelden
Visie

Kokumu

Door: Patty Wipfler 

angst.jpg

Een kind wordt bang als ze de omstandigheden niet onder controle heeft of ze de omstandigheden niet begrijpt. Het schudt haar tere bewustzijn over veiligheid geheel door elkaar. Het ontwikkelingsproces, geboorte en groeiproces is vooral in de eerste jaren erg kwetsbaar. Toch zullen er juist dan  verschillende momenten zich voordoen, waarin het tere bewustzijn van een kind over veiligheid zal worden uitgedaagd. En ook al beschouwen wij ons zelf als een vooruitstrevende samenleving, toch zijn er veel kinderen, die nog steeds, vroeg in hun leven geconfronteerd worden met isolement en zelfs levensbedreigende situaties. Beschadiging gebeurt ook door de hardvochtige bedreigingen en geweld,  gericht op kinderen in kinderfilms, tekenfilms en sprookjes.

 

Om angstgevoelens los te laten, zal het kind een excuus uitkiezen.

 

De situaties die angst installeert maakte dat het kind zich hulpeloos en machteloos voelde. Om veilig deze angstgevoelens los te laten, hangt ze haar angsten op aan een excuus dat gewoon is en een vrijplaats. Op deze manier kan ze de gevoelens oproepen zonder de kleinste kans om de werkelijke dreiging va haar veiligheid weer te voelen. Als een kind groeit hechten haar angsten zich eerst aan een voorwendsel en dan aan een ander als ze niet in staat is om de hulp te krijgen die ze nodig heeft. Je kind is klaar om angstgevoelens los te laten als ze zich erg bang gedraagt in een onschadelijke situatie.

 

Zo kan bijvoorbeeld een kleuter, die in een EHBO kamer behandeld is voor tweedegraads verbranding, erg angstig worden als zijn moeder zijn tanden poetst. Of een kind dat als baby  een week  in een couveuse moest, zal kunnen flauwvallen. Te zwak om nog een stap te zetten tijdens een boswandeling met de familie.

 

Hoe kinderen angst loslaten

 

We kunnen kinderen met hun angsten helpen door middel van het spel dat we met ze doen en hoe we met het moment omgaan dat de angst bij hun om hoog komt.

 

Angst komt vrij door te lachen

 

Spel dat kinderen helpt om hun angst te overwinnen, begint bij een kind speciale tijd te gunnen. Waarin het opgroeiende kind doet wat ze ook wilt doen ( het is een goed idee om met oudere kinderen een grens te stellen voor het uitgeven van geld) Jij bent de luisteraar. Merk op wat je kind leuk vindt om te doen en steun haar met nabijheid en goedkeuring. Kijk uit naar de gelegenheid om gedurende deze tijd de minst krachtige rol te spelen.

 

Als je kind speelt dat ze naar het werk gaat, huil dan speels en smeek haar om niet te gaan. Als jouw kind tikkertje wil spelen, probeer haar dan te vangen, maar laat het elke keer weer mislukken. Als jouw kind vraagt om op het bed te springen, vraag haar dan speels met een twinkel in je ogen om heel voorzichtig te zijn, op zo’n manier dat ze weet dat ze je kan verrassen met hoe hoog ze kan springen.

 

De angst van je kind zal vrij komen als ze lacht omdat jij de minst krachtige rol speelt. Hoe meer je speelt en het lachen op deze manier ontlokt (kietelen helpt niet), hoe meer assertiever je kind wordt.

 

Angst komt vrij door huilen,beven en zweten

 

Wanneer de angst je kind grijpt, is ze klaar om door haar diepere angstgevoelens heen te werken. Op dit moment is het je taak om zo warm, ontvankelijk en betrouwbaar te zijn als je kan. Probeer niet een veilige situatie te veranderen. Je kind moet haar angst voelen om ze los te kunnen laten. Je vertrouwelijke aanwezigheid zal het verschil voor haar maken. Stuur haar langzaam door de beangstigende situatie, en blijf dichtbij haar. Als ze in je armen begint te huilen, worstelen, beven en te zweten, dan ben je precies goed bezig. Zij zal zich vreselijk voelen, maar jij bent daar en assisteert terwijl zij deze paniek los laat. Je kunt haar vertellen: “Ik ben hier en ik zal niet weggaan. Alles is OK , of ik zie hoe moeilijk dit is en ik kijk elke minuut naar je. Ik zorg er voor dat het veilig voor je is.”  Je kind zal zeer waarschijnlijk protesteren en je in krachtige taal vragen om weg te gaan. Maar as je weggaat en haar gerust stelt dan kan ze haar angst niet los laten. Je moet er op vertrouwen dat het door de angst heen werken, veilig in je armen, haar zal helpen.

 

Blijf zolang je kunt bij een angstig kind. Hoe liefdevoller en vertrouwelijker je bent, des te sneller zullen haar angsten wegsmelten.  Kinderen kunnen in het algemeen een uur lang huilen, worstelen, beven en zweten, voordat ze klaar zijn met een brok angst. Als je kunt blijf dan net zo lang bij je kind totdat ze zich realiseert dat ze veilig is in jouw armen en dat alles goed is. Als ze dat punt bereikt, zal ze ontspannen en misschien even heel erg met je moeten huilen en misschien voor lange tijd lachen en wegkruipen in je armen. Haar gedrag zal zichtbaar na zo’n “sessie” veranderen.

 

Onze kinderen helpen om hun angsten los te laten kan moeilijk werk zijn. Het is verrassend hoe moeilijk het is om kinderen lang te laten lachen en te luisteren naar de diepte van hun angsten en verdriet. Je zult merken dat dit beter gaat wanneer je iemand vindt die naar jouw wilt luisteren, zodat jij ook de kans hebt om te zeggen wat je denkt en op te merken wat je voelt als je hard werkt om je kind haar angsten te overwinnen.

   

 

 

 

contact

zwartwit1.jpg
tot ziens

terug