Make your own free website on Tripod.com
Hoe "Speciale Tijd" werkt met tieners
Home
Programma
Literatuur
Achtergrond en links
Aanmelden
Visie

Kokumu

door: Patty Wipfler

kinderen.jpg

Speciale Tijd is een simpel idee dat heel krachtig is. Het is een uiterst betrouwbare manier om nabije verbondenheid met een kind op te bouwen of te herstellen.

We spreken van Speciale Tijd, wanneer de ouder, een op een, een bepaalde tijd, zonder onderbreking  doorbrengt met zijn kind. De ouder maakt de belofte, te doen wat het kind ook maar wil doen en er zorg voor zal dragen dat deze tijd samen door niets zal worden onderbroken.Gedurende deze Speciale Tijd, probeert de ouder tevreden en met aandacht bij het kind te zijn. Hij probeert zijn kind niets te leren of te adviseren, behalve wanneer het over veiligheid gaat.

De kracht van Speciale Tijd is dat het de ouder achterop laat zitten in de ouder-kind relatie. Het kind stuurt. Het is moeilijk om gewoontes zoals controle en willen bepalen, die in de interactie met je kind zijn geslopen, te ontdekken. Als je Speciale Tijd doetontdek je deze gewoontes. Speciale Tijd helpt een ouder deze gewoontes los te laten en het geeft het kind een kans om zich te koesteren in de goedkeuring van de ouder en zijn voorkeuren en interesses te laten zien.

Kinderen vragen vaak voor het soort spel of interactie dat een ouder gewoonlijk niet zal doen, of niet aan zou denken. De keuzes van het kind zijn een directe communicatie over wat het kind fijn vindt, zijn thema’s, of mogelijk de plekken waar hij vast zit in een sleur van betovering of zorg. Maar in elk geval, maakt Speciale Tijd het mogelijk voor een kind om zichzelf te laten zien op manieren dat hij gewoonlijk niet zou durven, omdat de ouder ermee akkoord ging aandacht te geven, door de ideeen van het kind te ondersteunen en heeft gezworen om niets de Speciale Tijd te laten onderbreken. Het bewustzijn van nabijheid en zorg dat kinderen ontlenen aan Speciale Tijd bouwt hun vertrouwen op in hun vermogen om te denken, lief te hebben en te leren.

Speciale Tijd kan ook een krachtig gereedschap zijn om verbondenheid te creŽren of te herstellen tussen ouder en tiener. Hier zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je Speciale Tijd met je tiener wilt.

 

  • Tieners hebben hun ouders nodig om uit te reiken naar oprechte verbondenheid. Denk een minuut na, over waarom je dicht bij je tiener wilt zijn. Denk aan de dingen die je graag met hem of haar deed en wat kortgeleden nog leuk was. Denk aan haar wensen en de dingen waarin je tiener geinteresseerd is. Biedt aan om een op een, tijd samen door te brengen, niet omdat het moet, of er een probleem opgelost moet worden, maar omdat je wilt dat jou leven en dat van haar goed gaat
  • Het is behulpzaam om richtlijnen vast te stellen, zodat de hoop van je tiener niet oplaait en dan weer onnodig ingetoomd moet worden. Hoeveel tijd heb je werkelijk? Hoeveel geld heb je te besteden? Heb je vervoer? Hoe ver kun je gaan? Zul je spullen kopen waar je gewoonlijk geen toestemming voor geeft, zoals snoep, prik, piercings, of niet?
  • Kom niet met lastige onderwerpen. Dit is een tijd om je aandacht terichten op je tiener, niet op je irritaties of zorgen. Als je moeilijke thema's moet inbrengen, maak daar dan een aparte afspraak voor buiten de Speciale Tijd om. Laat deze tijd door je tiener leiden niet door je zorgen of irritaties.
  •  Als je aanbod van Speciale Tijd wordt afgewezen, geef dan niet op!  Er zijn op zijn minst twee dingen die je kunt doen om het beter te laten lopen.
  1. Het eerste en belangrijkstepunt is om genoeg tijd uit te trekken om een luisterrelatie op te bouwen met iemand anders, zodat je alles over jezelf en je tiener kunt vertellen. Wat jullie relatie zo fantastisch maakt en wat moeilijk is. Hoe was jouw leven toen je net zo oud was? Hoe was jullie relatie toen zij een kleuter was? Een peuter? Het is verrassend hoe het ouders helpt om 45 minuten tot een uur te hebben om het van hun relatie te overwegen zonder advies of onderbreking. Praten over je ervaringen en de gevoelens opmerken die hetmoeilijk maken om respect genegenheid of aanmoediging te tonen aan je tiener, zal jullie relatie vooruit helpen.
  2. Het tweede wat een ouder kan doen is het initiatief nemen om samen tijd door te brengen zonder het aan te kondigen en zonder er te veel aandacht op te vestigen. Dit kan betekenen dat je een tijdschrift pakt in de kamer van je tiener en dat je op het bed gaat liggen terwijl hij huiswerk maakt, dichterbij komen om echt naar de woorden te luisteren op de lievelings cd van je dochter of wakker zijn met iets lekkers als je tiener ’s avonds laat thuiskomt.  Bereid je voor om aandacht te schenken aan je tiener, maar op een onopvallende manier. Naar hem toe buigen in plaats van hem te overstelpen met allemaal vragen of je best doen om zijn beste vriend te zijn. Zoek naar kansen om goedkeuringen te geven. Train je zelf om geen onderzoekende vragen te stellen.  Ben er met hem.

Je zoekt naar een gelegenheid om je te verbinden. Je tiener kan misschien niet meteen gebruik maken van je beschikbaarheid. Het kan eruitzien of hij het niet opmerkt. Dat is okay. Je bent aan het leren om hem te laten sturen gedurende deze onaangekondigde Speciale Tijden. Je neemt je voor je aandacht aan te bieden en erop te vertrouwen dat hij uiteindelijk over belangrijke zaken met je zult praten. De weg zal niet kort of zeker zijn, maar momenten uitzoeken wanneer je besluit het niet druk te hebben en je geen eisen of verwachtingen uit, zal je in de goede richting brengen.

Speciale Tijd die je zelf maakt voor jouw omstandigheden met je tiener, kan een groot verschil maken als er problemen zijn. Een op een tijd hebben, waarin jij goedkeuring, interesse en geen terugwijzingen naar moeilijkheden, kan het isolement breken dat zich gaat hechten en een tiener en ouders zal beÔnvloeden.

Speciale Tijd kan ook je tiener een manier bieden om met jou tijd te creŽren, die hij zich levenslang zal herinneren, omdat hij de leiding mocht hebben en je steun te voelen terwijl hij deed wat hij fijn vond of iets nieuws uitprobeerde. Hoe meer luisterrelatie tijd je voor jezelf organiseert, zodat je de emoties kunt uiten, die je tiener bij je oproept, hoe vollediger jouw uitreiken naar verbondenheid met je tiener zal zijn.  Oprechte zorg maakt groot verschil voor tieners. Of ze er zich tegen verzetten of het in zich opnemen, zij hebben het nodig te voelen dat het van hun ouders komt. Speciale Tijd aangekondigd of niet, is een gereedschap dat ouders helpt om deze vitale zorg naar hun kinderen te sturen.

Er is meer over het opbouwen van nabije relaties met tieners in ons boekje Ondersteuning van Tieners.

Niet elke Speciale Tijd brengt belangrijke inzichten, die een wezenlijke verandering zullen brengen in de ouder-tiener relatie. Maar de training is er een met veel potentie om relaties te verbeteren en een die gebruikt kan worden om liefde en respect in goede en slechte tijden op te bouwen.

 

contact

zwartwit1.jpg
tot ziens

terug