Make your own free website on Tripod.com
Spelend Luisteren
Home
Programma
Literatuur
Achtergrond en links
Aanmelden
Visie

Kokumu

door: Patty Wipfler

roos.jpg

Kinderen zijn op hun best als ze zich met iemand verbonden voelen, die om ze geeft. Spel, gelach, gekeet, geknuffel en warme enthousiaste aandacht, dit alles geeft het kind een gevoel van verbondenheid met ons.

 

Allerlei soorten spanningen, eenzaamheid, afzondering en kritiek wissen het gevoel van verbondenheid bij een kind uit en maken het zwaarder voor een kind om lief te hebben en om te leren.

Een spel vol met gelach kan heel snel de verbondenheid tussen ouder en kind herstellen. Dit spel, dat ik spelend luisteren noem, haalt spanningen weg en het helpt ouder en kind uit een machtstrijd en dagelijkse botsingen. Dit is hoe Spelend luisteren probleemoplossend werkt.

  • In plaats van een kind, in een serieus, typisch volwassen toon,  te vertellen wat het moet en wat het niet moet doen,zoek een manier om spelenderwijs de minst krachtige rol in te nemen. Als je kind begint te lachen, blijf dan die rol spelen door steeds weer precies datgene te doen waardoor zij steeds weer gaat lachen.
  • Luister naar hoe zij het spel wil voortzetten, en volg haar leiding. Als ze wegrent, ga haar achterna, maar nog steeds als de minst bekwame, minst krachtige. Als ze je duwt val op de grond en gil het uit. Als zij jou achterna komt ren dan en schreeuw hard totdat ze je vangt. Kinderen hebben veel voordeel van het lachen, terwijl ze spelen dat ze slimmer, groter, sterker, en behendiger zijn dan volwassenen.
  • Als je grens wordt uitgedaagd, bijvoorbeeld zoiets als een vinger in de suikerpot, dan kun je licht en speels zeggen: Nee, kleine vinger nee, nee en nog eens nee. Je gaat niet stiekem in de suikerpot. Nu zal ik je uitwissen en ik weet dan zeker dat je daar dan niet meer heen zult gaan!! Er zal veel gelachen worden als die kleine vinger steeds weer stiekem de suikerpot in wil, zodat jij weer speels het tot de orde kunt roepen, steeds weer opnieuw zodat er steeds meer wordt gelachen.
  • Een ander voorbeeld is als je kind weigert zijn jas aan te trekken, dan zak je speels door je knieŽn en je smeekt, terwijl je aan haar shirt trekt:” Oooo, ALSJEBLIEFT! Raak je jas tenminste een keer aan, voordat je naar buiten gaat. Je kind zal waarschijnlijk giechelen en kraaien…..”Nee! Niet eens aanraken” Ze zal dan wegrennen. Je kunt strompelend en smekend achter haar aangaan, terwijl zij de spanningen uit, die machtstrijd tussen jou en haar veroorzaakten. Na een paar minuten, dat zij de overhand mocht hebben, is ze beter in staat ervoor te kiezen haar jas aan te doen.
  • Neem je voor niet te kietelen. Kietelen kan een kind makkelijk tot slachtoffer maken. Haar besnuffelen en andere krachtige manieren van lichamelijk contact, zijn veel beter.

Kinderen snakken naar dit soort gelach, geworstel en actief plezier met jou. Het zal jullie dichter bij elkaar brengen. Hoe meer, je het voor elkaar kunt krijgen dat je kind door deze speelse manier van luisteren, gaat lachen, hoe veiliger ze zich zal voelen om je te over andere moeilijkheden in haar leven te vertellen. Je zult merken dat:

  • Na veel lachen en lichamelijk spel, komen vaak het verdriet en frustraties van kinderen makkelijk naar de oppervlakte. Een kind zal een excuus vinden, bijv. een pijnlijke knie, een gebroken koekje, een lievelings speeltje dat kwijt is, om te gaan huilen of tieren. Dit is een poging om de opgestapelde pijn van de dag te genezen, of om spanningen zoals angst om alleen gelaten te worden, los te laten.
  • Dit huilen en tieren zal het oordelend vermogen en het vermogen om zonnig en makkelijk in omgang te zijn, van jou kind, herstellen. Alles wat je moet doen is, luisteren en lichamelijk nabij zijn. De onredelijke gevoelens zijn aan het wegsmelten. Je kind zal spoedig weer redelijk zijn. Als jij dichtbij blijft, door haar vast te houden of je hand op haar hand te houden, zal je kind diep van binnen zich gesteund voelen, ook als ze boos op jou is. Als ze klaar is, zal ze zich sterk bewust zijn van jouw liefde en een hernieuwde bewustzijn over zich goed voelen.
  • Om het geduld op te kunnen brengen om Spelend luisteren te kunnen toepassen, hebben ouders hulp nodig. Wij willen ook geduldig zijn, maar we hebben zelf ook een boel spanningen, die we het hoofd moeten bieden. Vraag je partner of je vriend om naar je te luisteren, terwijl je praat over, hoe het voor je is als moeder of vader. Ouderschap is moeilijk en complex: elke ouder kan tijd gebruiken om te praten en na te denken.

 

 

contact

zwartwit1.jpg
tot ziens

terug