Make your own free website on Tripod.com

Grenzen stellen

Home
Programma
Literatuur
Achtergrond en links
Aanmelden
Visie

Kokumu

kinderen.jpg

Grenzen stellen met jonge kinderen

Door: Patty Wipfler

Als kinderen gespannen zijn, verliezen ze hun ongeduld, hun liefde of plezier, hun vermogen om van elke dag een goede dag te maken. Op deze momenten doen ze meestal dingen die nergens op slaan. Ze gaan kibbelen, ze staan erop dingen te hebben die anderen al hebben, of willen steeds weer iets anders, zonder tevreden te worden.

 

Op deze momenten kunnen ouders een heel positieve rol spelen. Wij kunnen grenzen stellen voor het gedrag van onze kinderen, om ze te helpen de spanning waaronder ze gebukt gaan en hun aangeboren goede oordeel over plezier en samenwerking. Als je denkt dat je kind onredelijk is, dan zijn hier de stappen die je kunt volgen.

 

Luister

 

Ga door je knieŽn, zodat je op ooghoogte en vraag eenvoudigweg wat er aan de hand is. Vraag je kind om je te vertellen waarom ze schreeuwt, of waarom ze per se de blauwe jurk die in de was is wil hebben. Zij moet praten over de boosheid die ze voelt, als het mogelijk is aan iemand die niet ook boos is.

 

Grens

 

Als ze blijft volharden in een onredelijk gedrag, dan kom je tussenbeide. Vertel haar wat jij redelijk vindt en zorg er voor dat haar onredelijk gedrag stopt. Als je kind naar zijn broer aan het schreeuwen is, vertel haar dat het haar niet helpt om te schreeuwen, vraag haar om te stoppen. Als ze niet kan stoppen, pak haar dan op en neem haar mee naar een andere kamer. Als ze vanuit boosheid met speelgoed gooit, leg dan je hand op het speelgoed dat ze wil gaan gooien en zeg:”Ik laat je dat niet gooien.” Als ze er op staat om het vijfde koekje te hebben, neem haar op je schoot, weg bij de koekjes en zeg haar:”Nu niet”. Later kun je er nog een krijgen, maar nu niet. Er is geen straf nodig, geen preken, geen hardheid. Eenvoudigweg tussenbeide komen.

 

Kinderen die gespannen zijn, kunnen niet goed nadenken. Ze kunnen niet volgen wat we ze vertellen, dus  doen ze niet wat we vragen. Je moet dit verwachten en er in stappen, liefdevol maar daadkrachtig, om er voor te zorgen dat ze geen onredelijke dingen blijven doen.

 

Luister

 

Dit is de stap om de spanning los te laten, de stap, die je kind enorm zal helpen. Nadat jij er in gestapt bent om te voorkomen dat je kind iets doet dat nergens op slaat. Ze zal naar alle waarschijnlijkheid gaan huilen, razend worden of een driftbui krijgen. Dit is opbouwend. Het is de manier, waarop je kind van de spanning afkomt, die haar in de eerste plaats onredellijk maakte. Als je dichtbij haar kunt blijven terwijl ze huilt en tiert, zal ze doorgaan, totdat ze haar vermogen om te luisteren, samen te werken en om het beste te maken van de situatie op dat moment. 

contact

zwartwit1.jpg
tot ziens

terug